Nova web stranica!

Dan 954.

I ja sam se napokon bacila u web dizajn vode.

Prije nekih godinu i pol sam dobila novi zadatak od šefa u Njemačkoj kod kojega radim minijob, a to je da održavam firminu web stranicu. Inače sam prirodno nadarena za IT i dosta se dobro snalazim u tome svijetu, ali na nesreću još se nikad nisam našla s „druge strane“ web stranica.

I tako je njemu, da bi smanjio troškove održavanja web stranice za koju plaća pozamašnu cifru svaki mjesec IT firmi koja je izradila stranicu i održava je, palo na pamet da bi ja to mogla preuzeti. On je naime uvjeren da ja znam sve strane jezike i mogu sve odraditi pa mi bez srama daje svakakve zadatke bez straha da nešto neće biti obavljeno. Što je najbolje, uz malo muke, truda i živciranja sam zaista sve i uspijevala do sada, pa čak i telefonirati s Rumunjem koji ne razumije niti jedan jezik osim rumunjskog (moram napomenuti da nemam pojma rumunjski!). Također je primijetio da malo tko može odoljeti mom naglasku i osteuropäischem Aussicht-u pa uvijek mene šalje u kupovinu i pregovaranja jer zna da ću dobiti bolji popust od njega. Njegova je teorija da se mene ljudi ili boje ili sam im slatka pa mi uvijek popuštaju i daju povoljnije cijene. A dobro.

Dobro poslužim i kao rezervna babaroga ako kojeg od radnika treba ukoriti ili mu reći u čemu griješi, kao i „zaprijetiti“ klijentima ako ne plate na vrijeme, a sve s ciljem da im se on ne zamjeri.

Nekada mi se čini da Nijemci misle da mi stranci imamo posebne magične sposobnosti i da smo došli u Njemačku kako bi obavljali „prljave poslove“ koji su njima mrski.

Svašta ovim Nijemcima padne na pamet!N o dok dobro plaća neću se buniti! Uostalom, nekada baš godi malo igrati se šefa i trenirati strogoću za promjenu. Svašta novog sam naučila u Njemačkoj.

Pišući ovaj blog shvatila sam da posjedujem i nevjerojatnu sposobnost skretanja s teme a čak sam dobila i kompliment da se mogu baciti i u komičarske vode.

Vratimo se na njegovu web stranicu.

I tako sam dobila zadatak održavati web stranicu u WordPressu s kojim se do tada nikada nisam susrela, naravno na njemačkom. Imala sam 2 sata instrukcija kod dotične IT firme od koje sam preuzela posao, gdje su mi pokazali osnove tipa kako se ulogirati, a dalje snađi se kako znaš i umiješ, kao i svaki put do sada. Na početku sam morala samo mijenjati i dodavati slike i tekst što sam brzo pohvatala, a onda su došli i zahtjevniji zadaci poput dodavanja i uređenja potpuno nove stranice (page-a?), izrade menu-a i slično. Zahvaljujući skupo temi i plugin-ovima uspjela sam i to.

A onda sam nadobudno počela uređivati ovu stranicu…

Moram priznati da je teže nego što sam mislila. Slušajući priče o WordPressu zvučalo je kao slaganje slagalice i dodavanje sličica, što je s jedne strane i bilo tako dok sam uređivala skupu stranicu od šefa. Sada sam naučila razliku između plaćene i besplatne teme i plugin-ova. Kod njega je sve jednostavno i doslovno „ubacivanje sličica“ zato što ima kupljene plugin-ove i widgete, a ja sam se na ovoj bome namučila. Mislila sam da ću biti gotova u par sati i uspjeti poslagati stranicu bez Youtube tutoriala, no zapela sam već na samom početku na ovom ružnom slideshow-u s kojim sam se mučila dobrih tjedan dana (a kako vidim, opet ne radi!!).

Zbog anonimnosti nisam nikoga mogla pitati za pomoć tako da je sve ostalo na mojem snalaženju i Youtube-u. Još učim i pokušavam se snaći pa nemojte zamjeriti. Bit će bolje obećajem!

Uz to me dosta živciraju ovi nedefinirani proredi i što za svaku sitnicu od kontakt formulara do slideshowa treba instalirati neki dodatak bez kojih je WordPress gotovo neupotrebljiv što me moram priznati, razočaralo. Uz to je i dosta spor.

Ako imate kakvih savjeta ili vas nešto posebno bode u oči na stranici javite mi (uspjela sam izraditi i kontakt formular 🙂)!

 

© 2017. All Rights Reserved gastarbajterica.com

5 thoughts on “Nova web stranica!

 1. Da se i ovdje javim. Post je dobar i zanimljiv, čudi me da nije postavljen na takozvanu naslovnicu na blog.hr.

  Meni je, u vrijeme dok sam počinjao na WP, bilo najteže “skužiti” kako pravilno formirati menije. S vremenom i uz dosta muke nekako sam to svladao. Ti si imala bar nekakve instrukcije, ja nikakve pa je sve funkcioniralo po onoj: briši pa opet piši!

  Još da na kraju dodam da je na blog.hr svatko sa svakim na ti, bez obzira na godine.

  Puno uspjeha u daljnjem radu na blogu i web stranici

  Dušebrižnik

  1. Nije postavljen zato što sam stavila link na ovu stranicu. Nasmiju reklamirati 🙂

   Ja se još uvijek mučim s općenitim postavljanjem stranice. Užasno me živcira što se ništa ne može bez nekog plug-ina ili nema tutorijala ili su jako loši pa ih već imam 50 instaliranih. 🙁

   Hvala 😉

 2. Gastarbajterice, ako mogu ostaviti još jedan komentar, ovaj put kao registrirani korisnik WP. Imao sam stranicu prije otprilike godinu dana, ali sam ju izbrisao budući da će web stranica doživjeti značajnije promjene.

  Što misliš, je li bolje uređivati web stranicu ili blog kao web/blog “opće prakse”, dakle pisati o svemu pomalo, ili bi isplativije bilo specijalizirati se za određeno područje?

  Kao i uvijek, mišljenja o tome su podijeljena. Bilo bi zanimljivo čuti tvoje mišljenje.

  Puno uspjeha u daljnjem radu

 3. Hi Anonymous!

  Stvarno sam neredovita, sorry na čekanju.
  Pa ja mislim da to ovisi o tome što želiš, tj. koji ti je cilj. Ako želiš zarađivati možda je bolje specijalizirati se za određeno područje i razvijati stranicu u tom smjeru. Ali ja sam samo laik i početnik u tome pa ti ne znam dati najbolji savjet…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.